Husbyggere på vandløbets bund

Husbyggere på vandløbets bund

husbygger1Du kender situationen. Det sætter ind med regn, og så stopper det bare ikke. Vandløbene svulmer, og mange steder er vandet brunfarvet på grund af nedbøren. Fiskeri i overfladen og i midtvandet er ikke effektivt. Du må helt ned på bunden for at få kontakt med fiskene. Et af de vigtigste byttedyr hernede ved bundens sten er vårfluernes larver. Vi tager et kig på de husbyggende vårfluer.

Bækørred, stalling, helt og regnbueørred. Alle disse laksefisk har vårfluelarver på menuen året rundt. Men i de kolde måneder, og i perioder med megen nedbør og køligt vejr har de bundlevende insektlarver særlig stor betydning. De fleste vårfluearters larver spinder et rør, der beklædes med forhåndenværende materialer, som dels tjener som kamuflage, og dels hjælper med at give larven den rette vægtfylde. Strømvandets vårfluelarver bruger sand og småsten som byggematerialer. Det giver et slankt hus med en vægt, der hjælper til med at holde larven nede ved bunden. I søen bygger vårfluelarverne huse af planterester, blade og smågrene, men her er strømmen heller ikke noget problem.
Det karakteristiske strømvandshus er meget let at efterligne ved fluestikket, og resultatet er en flue, som hurtigt synker ned igennem overfladestrømmen og fanger fortræffeligt. Desuden bindes den af let tilgængelige materialer.

Tjek også artiklen om hvordan fluefiskeren og fluebinderen Preben Petersen binder vårflueimitationer.

 

Caddis Case

Krog: Climax Natural Bend # 8-10 eller Mustads tilsvarende model

Tråd: Valgfri

Krop: Uldgarn + lim

Ben: Flashfibre i mørke nuancer

Hus: Sand og småsten. Skal det være rigtigt godt, kan du hente materialerne i det vandløb, hvor du skal bruge fluerne. Jeg pepper grusblandingen op med en smule sølvglimmer, som giver lidt mere flash i fluen.

 

husbygger2Lav først en krop af uldgarn på en nymfekrog. Jeg bruger Climax Natural Bend # 8 og 10. Derefter indbindes et par duske Angelhair eller tilsvarende flashfibre ved kroghalsen. Brug mørke, brunlige eller olivenfarvede flashfibre, da de skal illudere vårfluelarvens ben.

husbygger3

Smør hele uldgarnskroppen ind i et tykt lag lim. Du kan bruge enhver hurtigtørrende vandfast lim. Pas på ikke at få lim ud på flashfibrene.

husbygger4

Tag forsigtigt fluen ud af stikket og smid den ned i en bakke med sand og småsten. Tryk sandet sammen om fluens krop og sæt fluen til afhærdning. Afhængigt af limtypen er du klar til at tage på fisketur i løbet af en til to timer. Lav en håndfuld fluer af gangen, du får masser af fornøjelse med dem

husbygger5

Caddis Case klar til fiskeri. Tilsæt blot vand og fluegrej.

Affiskning med Caddis Case

Fisk vårfluelarverne på en flydeline og et langt forfang. Kast opstrøms eller tværstrøms og lad fluerne bumpe afsted nede ved bunden. Brug gerne en strike indikator på forfanget. Den gør det meget lettere at se, når en fisk tager fluen. Giv tilslag hver gang fluens drev stoppes. Nogle gange vil det blot skyldes grøde eller andre forhindringer på bunden, andre gange betyder det fast fisk. husbygger6Brug mest energi på de pladser, hvor fiskene bruger mindst. Det vil sige strømlæ, der ligger tæt op af strømkanter, hvor føden koncentreres: Nær væltede træer i svinget, i ly af grødebanker og ved større sten på bunden. Her kan ørred og stalling med et minimum af energiforbrug stå på lur efter de insekterlarver og krebsdyr, som strømmen fører med. Og hvem ved, måske er den næste larve i strømmen en laber Caddis Case med stålindlæg.

Share
Etiket:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*