Hornfisk – så er det forår

Hornfisk – så er det forår

221-copy

Nu er de her. Traditionen tro er de dukket op på nogle af forårets første varme dage. I tætte stimer trækker de ind gennem bælter, sunde og fjorde og fordeler sig ud langs kysterne. Hornfiskene kommer fra sydens varme, men en god del af dem vælger at tilbringe sommeren på vore nordlige breddegrader.

Sikkert ikke fordi de slanke sølvfisk gør sig nogle dybe overvejelser om de rige fødemuligheder, vi kan byde på, men snarere fordi deres biologiske ur, trækker dem nordover – som det har gjort igennem generationer. Deres primære mål er de vegetationsrige vige og bugter, der egner sig til gydning. De første uger er de mere eller mindre i en seksuel rus, der gør dem utilregnelige set med lystfiskerøjne. Enkelte fisk kan lokkes til hug, men de fleste har forplantning i tankerne.

Når legen er overstået, er det en helt anden sag. Nu er det mad der gælder. Hornfisken hugger villigt på slanke blink, fluer og naturlige agn. I starten er det festligt. Endelig kommer der gang i fiskeriet, og hornfiskene er for mange kystfiskere lidt af et symbol på sæsonens start. Især på molerne er hornfisken ventet med længsel. Men når du har fanget snesevis af hornfisk, begynder det at blive en smule trivielt. Til sidst kan hornfisken ende med at være en uønsket bifangst under havørredfiskeri. Heldigvis bliver stimerne mere spredte efter legen, og hen på sommeren fylder hornfisken ikke helt så meget i billedet, som den gør i maj måned.

222-copyGod introduktion

Hvis du har prøvet at introducere børn til lystfiskeriets glæder, er du sikkert klar over, at de har et krav, som kan være svært at opfylde. Der skal ske noget. Jeg har to drenge, som ind i mellem tager med den gamle på fisketur. De gider ikke fiske i flere timer uden fangst. Så finder de blot på noget andet, der er sjovere: Samle sten med mærkelige former, som kan ligne rumskibe eller dræberhajer – sejle med små stykker drivtømmer i havstokken – eller opdæmme en af strandbreddens små vandløb. Mine forsikringer om, at der måske kan ske noget i det næste kast, er helt uden betydning.

Hornfiskene, derimod, virker langt mere troværdige, når de laver hvirvler i overfladen, jager småfisk og mysis og løber efter agnen i hvert kast. Derfor findes der næppe nogen bedre lejlighed til at tage børn med på fisketur end hornfiskenes ankomst i foråret.

Sørg for at grejet og fiskemetoden er enkel. Bobleflåd og sildestrimler er en sikker opskrift. Bobleflådet er let at kaste med, og sildestrimlerne holder nogenlunde fast på krogen (de kan sikres yderligere ved at binde dem fast). Blot agnen kommer et lille stykke ud i vandet, skal der nok være en hornfisk, der slår til. Glæden ved den første fangst er helt speciel, og hvem ved – måske fænger gløden.

Brug let grej

Hornfisk er ikke sværvægtere, så derfor er der ikke megen fornøjelse ved at fange dem på kraftigt grej. En let spinnestang med et lille fastspolehjul er ideel, og decideret UL-grej er også fint, hvis der ikke er kysttorsk i hvert andet kast.

220-copyBlink med trailer

Den langnæbbede fisk kan have en dårlig vane med at hugge på blinket uden at få fat i krogen. Det er der en god forklaring på. Ved hug slår hornfisken til blinket med næbbet, ganske som de vil gøre under jagt på byttefisk. En byttefisk, der er slået ud af kurs, er groggy og lettere at få fat på. Da hornfiskens næb er hårdt og benet og forbistret svært at få en krog i, giver det ikke en sikker krogning. Prøv med en efterhængt trekrog eller flue. De små fødeemner tages nemlig direkte ind i munden, hvor det er lettere at kroge fisken. Brug 5-10 centimeter monofil nylon, mellem springring og ophænger.

Naturlige agn

En ubehagelig følge af hornfiskenes stimeadfærd og jagtmetoder er, at fejlkrogninger er svære at undgå under spinnefiskeri. Den bedste løsning på det moralske dilemma er at fiske med naturlig agn. En sildestrimmel eller en reje, der driver frit under et flåd, giver stort set aldrig fejlkrogninger. Hvis du bruger cirkelkroge, er sandsynligheden lig nul. Til gengæld giver det rigtig mange fisk. Vælg flåd og belastning efter distancen, der skal fiskes på.

Skal du medefiske på langdistancen, er patriotflådet det bedste valg. Patriotflåd er ganske enkelt et flåd i bombardastil, hvor du selv kan regulere vægt og massefylde ved at fylde vand i, ganske som et bobleflåd. Med dette flåd får du blinkets rækkevidde kombineret med flådfiskeriets effektivitet. Brug en gennemløbsrig, så hornfisken kan tage en smule line, før den mærker modstanden fra flådet.

Er de farlige

Hornfiskens grønne ben har gennem tiden afholdt mange mennesker fra at spise hornfisk. Farven skyldes et aldeles harmløst farvestof, vivianit, så du kan roligt servere hornfisk for familien. Det er i øvrigt også svært at undgå, hvis du har haft børn med på turen, som måske har fanget deres første hornfisk.

Share
Etiket: , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*