Isfiskeri – stram op på din balanceteknik – om balancepirke

Isfiskeri – stram op på din balanceteknik – om balancepirke

balancepirke Vi danskere har ikke været forvænt med isvintre gennem det sidste årti, men nu er der kommet andre boller på suppen. Nu har vi for andet år i træk en rigtig isvinter og dermed mulighed for at dyrke intensivt isfiskeri.

For at pudse lidt af rusten af, tager vi et kig på en af de agn, der er superhotte i et land som Sverige. Hos vores broderfolk hinsidan tages isfiskeriet alvorligt og balancepirken er svær at komme uden om.

Balancepirken er et værktøj til finesse teknikker. Den kræver nemlig lidt mere af isfiskeren end en almindelige pirk – men udbyttet kan også blive meget større. Kort fortalt er den en glimrende efterligning af en lille byttefisk. Den er lavet i metal, har en finne af plastic og er forsynet med en krog i hver ende, plus en under bugen. Linefæstet sider på ryggen af den lille kunstige fisk, og er placeret så agnen står vandret i vandet selvom den fiskes vertikalt.

At fisk en balancepirk er no problem – men at fiske den rigtigt er noget af en kunst. Der findes svenske fiskere, som kan få en balancepirk til at svømme i cirkler, rotere på stedet, banke i bunden, suse ud til siden i vanvittige dyk og meget mere. De hårdeste af dem kan sikkert få bæstet til at ånde med gællerne, tage næring til sig og gyde stimer af små balancepirkeyngel. Men dem der bor længst mod nord kan også øve sig næsten året rundt.

Selv om du måske ikke har planer om at blive en balancepirkens mester, kan du gøre dit isfiskeri meget mere effektivt, ved at lære lidt om det lille dyr (pirken altså).

Brug let og følsomt grej

Du vil sikkert ikke forsøge at fiske en 2 grams spinner på en kraftig havstang. Derfor skal du naturligvis heller ikke forsøge at fiske en balancepirk på bunddelen af din veltjente kyststang. Lav et lille let pimpelspö eller en isfiskestang der passer til formålet. Hvis du ikke er gør-det-selv-typen, så koster et fiks og færdigt pimpelsæt mellem 30,- og 100,- kroner.

Start på lavt vand

Balancepirken er supereffektiv på lavt vand. På vanddybder fra 1 til 4 meter er den optimal. Start affiskningen helt oppe under ishullet, så du kan se hvordan pirken reagerer på dine bevægelser med stangtoppen.

Reklamér for varen

Lad pirken falde til bunden og banke på et par gange. Både aborre og sandart holder af pladser med stenbund. Hvis du banker på, ved fiskene at der sker noget.

Svøm i cirkler

Med kontrollerede hæve sænkebevægelser kan du få balancepirken til at svømme i cirkler som en snotforvirret byttefisk.

Roter på stedet

Ved at tage fat om linen og sno den mellem to fingre, får du pirken til at rotere på stedet. Lad den derefter slingre langsom ned mod bunden.

michael_isfiskerVær med på en kikker

Da søerne ofte er spritklare under vinterens is, kan du med fordel kigge ned og følge pirkens arbejde og eventuelle fisk i nærheden. Alt efter temperament og teknisk begavelse kan du bruge polbriller, vandkikkert eller ekkolod.

 Giv valgmuligheder

En lille ophænger over eller under pirken øger din chancer, det kan være en lille limkrog med hår og fjer, en agnet krog eller en flue. En ophænger kan dog have en negativ indvirkning på balancepirkens bevægelsesfrihed.

Ryste, pirke, sitre

Nogle gange bliver de store armbevægelser belønnet, men ofte er det de små, der virker bedst. Beskeden rystefeber er bedre end store spasmer. Især til aborre og sandart.

Prøv ørredsøen

Rigtig mange fiskere er i de seneste par sæsoner begyndt at dyrke isfiskeriet på put and take vandene. Her virker balancepirken også, og især er det ofte et meget visuelt fiskeri, hvor man ofte ser de store ørreder nærme sig på lavt vand under isen. Alle teknikkerne der er beskrevet til søens rovfisk kan også anvendes her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*