Classic lures – Heddon Tadpolly

Classic lures – Heddon Tadpolly

gedde0032-2Tadpolly er en fantastisk agn – uanset om det handler om den klassiske Tadpolly, den noget større magnum eller den lille Tiny Tad. Jeg har fanget mange gedder på netop denne agn, der har en helt eminent langsomt woblende gang – der især synes at tiltale store gedder. Desuden virker den godt, når fiskene er sløve – hvilket ofte er tilfældet i vinterkoldt vand.

Heddon lancerede de første Tadpolly woblere i 1919. De var naturligvis fremstillet af træ og var forsynet med en lille metalplade i fronten. De lavede to serier, hvoraf den ene kun var på markedet frem til 1929. Den anden forsvandt i 1941.

I 1952 blev Tadpolly genintroduceret blandt andet gennem en annoncekampagne i Outdoor Life Magazine. Nu var den fremstillet i plastic og havde fået en ansigtsløftning.

Tadpolly charmede sig ind i en del grejbokse. Eksempelvis skrev lystfiskerforfatteren Ernst Radke rigtig pænt om denne agn i hans bog fra 1955, New Angles to Bass Fishing. Han var begejstret for Tadpolly, fordi den landede let på vandet og var særdeles effektiv, når den blev fisket over grødebanker i nattemørket. Det var alt sammen meget positivt, men alligevel var det noget helt andet, der fik salget af Tadpolly til at eksplodere.

Tadpolly0001Great Lakes området i USA blev op gennem 50´erne og 60´erne forvandlet til et mekka for sportsfiskeri. Det skyldes dels en naturgenopretningsplan med stor fokus på det rekreative fiskeri, men frem for alt et gigantisk udsætningsarbejde.
Tadpolly0002Med introduktionen af nye arter, som eksempelvis Coho laks, blev trollingfiskeriet populært i området. Tadpolly blev the go-to-lure for mange coho-fiskere – og resten er, som de siger, historie.
Tadpolly0003Tadpolly blev fremstillet i tusindvis, indtil den uvist af hvilke årsager forsvandt fra Heddons sortiment. Jeg finder mine Tadpollys på E-bay, og heldigvis er der stadig mange af dem. Eneste problem er, at ganske mange andre gedde-, musky-, lakse- og steelhead-fiskere også er på jagt efter Tadpollys. Det gør ikke noget godt for prisen.
gedde0020-KopiLæs om en fisketur med Tadpolly her…
sonnett_tadpolly_01