Classic lures – Heddon Tadpolly

gedde0032-2Tadpolly er en fantastisk agn – uanset om det handler om den klassiske Tadpolly, den noget større magnum eller den lille Tiny Tad. Jeg har fanget mange gedder på netop denne agn, der har en helt eminent langsomt woblende gang – der især synes at tiltale store gedder. Desuden virker den godt, når fiskene er sløve – hvilket ofte er tilfældet i vinterkoldt vand.

Heddon lancerede de første Tadpolly woblere i 1919. De var naturligvis fremstillet af træ og var forsynet med en lille metalplade i fronten. De lavede to serier, hvoraf den ene kun var på markedet frem til 1929. Den anden forsvandt i 1941.

I 1952 blev Tadpolly genintroduceret blandt andet gennem en annoncekampagne i Outdoor Life Magazine. Nu var den fremstillet i plastic og havde fået en ansigtsløftning.

Tadpolly charmede sig ind i en del grejbokse. Eksempelvis skrev lystfiskerforfatteren Ernst Radke rigtig pænt om denne agn i hans bog fra 1955, New Angles to Bass Fishing. Han var begejstret for Tadpolly, fordi den landede let på vandet og var særdeles effektiv, når den blev fisket over grødebanker i nattemørket. Det var alt sammen meget positivt, men alligevel var det noget helt andet, der fik salget af Tadpolly til at eksplodere.

Tadpolly0001Great Lakes området i USA blev op gennem 50´erne og 60´erne forvandlet til et mekka for sportsfiskeri. Det skyldes dels en naturgenopretningsplan med stor fokus på det rekreative fiskeri, men frem for alt et gigantisk udsætningsarbejde.
Tadpolly0002Med introduktionen af nye arter, som eksempelvis Coho laks, blev trollingfiskeriet populært i området. Tadpolly blev the go-to-lure for mange coho-fiskere – og resten er, som de siger, historie.
Tadpolly0003Tadpolly blev fremstillet i tusindvis, indtil den uvist af hvilke årsager forsvandt fra Heddons sortiment. Jeg finder mine Tadpollys på E-bay, og heldigvis er der stadig mange af dem. Eneste problem er, at ganske mange andre gedde-, musky-, lakse- og steelhead-fiskere også er på jagt efter Tadpollys. Det gør ikke noget godt for prisen.
gedde0020-KopiLæs om en fisketur med Tadpolly her…
sonnett_tadpolly_01
Share
Mærker: , , ,
Udgivet i Spinnefiskeri
2 comments on “Classic lures – Heddon Tadpolly
 1. Erik Winther siger:

  Hej,

  Jeg er wobler fan. Specielt de gamle modeller fra Heddon, Rapala, osv.

  Har du en ide om priser på de gamle modeller fra 50 erne?
  Tadpolly
  Tiny Runt
  River Runt Midget
  River Runt Spook Sinker

  Sidst skal der være printet Heddon for at det er originale woblere, mange sælger Heddon
  hvor det ikke er printet.

  Glæder mig til at høre fra dig

  mvh
  Erik Winther

  • Michael Jensen siger:

   Hej Erik
   Beklager det sene svar. Skønt at høre, at du også er bidt af gamle woblere. Priserne på de modeller du beskriver varierer enormt afhængig af woblerens stand, hvor mange der blev produceret og måske endnu mere af om der er original emballage med til wobleren: især hvis det er modeller som samlere er ude efter. Hvis du, som jeg, er mere interesseret i at fiske med de gamle woblere… og dermed ikke ser så nøje skrammer og ridser – er de som regel ganske billige. Jeg har købt mange af de modeller du nævner til priser mellem 20 og 40 kroner. Jeg har dog også måttet ryste op med over 100,- for nogle eksemplarer, som var så flotte, at samlerne også ville have dem. Den bedste måde at få en skarp dagspris på de forskellige modeller på, er ved at lave en søgning på eBay.
   Med hensyn til det med skrift på wobleren. Alle de Heddon agn jeg har i min samling har skrift på undersiden, så jeg tror at det er det normale.
   Mange hilsner
   Michael