Goldheads

Goldheads

goldhead1Den østrigske fluefisker og materialeopfinder Roman Moser har skænket verden en hel stribe spændende og anderledes fluetyper. En af dem, der har haft størst indvirkning på fluefiskeriet verden over, er Goldhead-fluerne. Den lille metalperle, der giver vægt til fluen, efterligner også på fortrinlig vis den lille boble af gas eller luft, som mange vandinsekter danner, når de stiger til overfladen under klækningen.

Netop til imitationer af vårfluens larver og især pupper er den fortræffelig. Goldheadfluen løser nemlig et af de problemer, som halvgale fluefiskere har tumlet med i mange år: Hvordan efterligner man bedst en opstigende vårfluepuppe?

Den idelle løsning er en flue, som kan regulære sin egen vægtfylde. Altså en fortynget flue, som hurtigt når ned til bunden. Når den er nået derned, skal den forvandle sig til en flue med opdrift, som kan stige til overfladen, gerne med en gas- eller luftboble som opdrift.

Et par fluefiskere, som jeg vil lade være anonyme, har været i gang med et eksperiment, der skulle løse opgaven. Man tager en belastet flue og forsyner den med en rygsæk af et stykke nylonstrømpe. I strømpen lægges et lille stykke af en brusetablet (Treo eller Samarin), som først er indpakket i et stykke vandopløseligt plastmateriale. Efter kastet til en god standplads synker fluen til bunden, plastmaterialet opløses, brusetabletten bliver våd og går af i et fyrværkeri af kuldioxid, og puppen stiger til overfladen fræsende og spruttende af bobler. Det største problem med den flue var, at den skulle oplades for hvert drift. Desuden var den dyr i tabletter. Vi droppede den, straks efter Goldhead-fluerne kom til verden. Hov… skrev jeg vi? Jeg havde naturligvis ikke noget med det skøre indfald at gøre.

En goldhead søger hurtigt til bunden. Hernede kan du lade fluen deaddrifte under en strike indicator så langt som muligt. Lad derefter strømpresset få fluen til at stige mod overfladen. Ofte falder hugget, netop når fluen starter opstigningen. De fleste nymfe-larvepuppe-mønstre kan bindes som goldhead.

 

Krog: Vådflue/nymfekrog, eksempelvis Mustad R48 eller R50 # 8-18

Tråd: Oliven

Krop: Klar grøn naturdubbing

Hackle: Grizzly saddelfjer farvet oliven

Hoved: Goldhead

 

Goldheads kan bindes i et utal af farvekombinationer. Her ser du nogle af mulighederne.

 

Goldhead2Goldhead3Goldhead4Goldhead5Goldhead6Goldhead7

Share
Etiket:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*