Store muligheder i små pelsdyr

Store muligheder i små pelsdyr

IMG_2310Det er muligt, at finanskrisen har lagt en dæmper på mange kvinders drøm om en pels. Til gengæld kan hele skind fra diverse pelsdyr godt gå hen og blive årets helt store hit blandt fluebindere.

Zonker, Bunny, Fur Strip Leech og mange andre streamers bindes med strips af kaninhår. Det giver fluer, der er levende og pulserende i vandet, men som suger så meget vand, at de kan blive besværlige at kaste.

pels6Desuden er rabbitstrips primært egnede til store fluer, da hårene er lange. Mange fluebindere har rodet med alternativer. Jeg var selv meget glad for mink engang, men udvalget begrænsede sig til naturlige farver, og det blev aldrig et hit.

Nu begynder havørred- og laksefluefiskerne dog at få øjnene op for de alternative skind. Det skyldes især den svenske fluefisker Michael (Micke) Lindströms succes med disse fluer. Han anvender blandt andet mink og muskrat strips som vinger på sine ret velfangende lakse- og havørredfluer. Men de kan anvendes til alle former for fluer.

Det er pelsdyr som muskrat, mink, egern, opossum og mange andre, der, sammen med en skarp skalpel, giver dig nogle helt nye og vildt spændende muligheder.

pels7Et helt skind fra eksempelvis muskrat, som på dansk lyder navnet moskusrotte, ligner en pelsklædt sok. Fra naturens side er underulden nærmest sølvgrå, mens dækhårene varierer i brunlige og grålige nuancer. Desuden fås skindene indfarvet i mange nuancer.

Den anvendelse der ligger lige til højrebenet er selvfølgelig at bruge skindene til at lave nogle ret funky handskedukker – men lad være med det. Kast dig i stedet over pelsdyrene med en skalpel eller, i mangel af bedre, en hobbykniv. Den sidste giver ikke meget status i fluebinderkredse, men kan klare sagen i en snæver vending.

En kirurgisk skalpel er

dog bedre og sender samtidig omverdenen det signal, at her udføres præcisionsarbejde, og at sagen tages alvorligt.

Derfor skal du selv svinge kniven

Måske tænker du: Hvorfor lige mig. Hvor skal jeg selv svinge kniven? Vi har da normalt folk til at snitte kaninskind i stykker.

Tjae, men det er fordi, strimlerne skal taperes, hvis dine fluer skal svømme og fiske optimalt. Kommercielt skårne strimler er lige brede hele vejen, eller burde være det. Det du har brug for er individuel tilpasning til den enkelte fluetype. Derfor skal strimlerne skæres med nænsomhed og sans for detaljen.

Hvorfor er rotter bedre end kaniner?

Der må vi lige en tur ind over de to dyrs biologi. Kaninen lever i huler, som de graver i tørre bakker. De langørede gnavere er ikke skabt til at blive våde. Hvis en kanin bliver gennemblødt, tager det rigtig lang tid før, den bliver tør. Derfor fiser den ned i sin jordhule, så snart der er optræk til regn. Ellers ville den let blive syg. Moskusrotter derimod lever i vand. De elsker at blive våde – og helst over hele kroppen. Når de kravler på land, skal de blot ryste sig, og pelsen er tør igen.

Aha… fint nok Poul Thomsen, men hvad betyder det for vores fluebinding?

Hvis du har prøvet at fiske med en stor kaninzonker, har du sikkert en fornemmelse af, hvor jeg er på vej hen. Det første kast går let nok, men når pelsdyret har suget vand, er det ikke helt så let at få i luften igen. Mine geddezonkers og ditto Bunnys tager helt op til tre-fire gram på, når de er våde. En vægtforøgelse der svarer til at gå næsten en lineklasse op i kastevægt. Det skyldes både, at hårene holder på vandet, men også at det relativt tykke skind suger meget vand. Det er den evne, der gør kaninstrimmelbaits til et hit blandt især svenske spinnefiskere.

Share
Etiket: ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*