Hold varmen i vinterkulden

Hold varmen i vinterkulden

vinter_13Vintermånederne giver nogle helt specielle oplevelser udendørs, hvis du er villig til at indrette dig på det nordiske klimas til tider barske betingelser. Det vigtigste er, at du holde dig varm og tør – og det gøres lettest ved at bygge beklædningen op i lag. 

hold_varmen_1Kropsnært

Inderst bør du have noget blødt og sugende materiale, som eksempelvis bomuld, der kan absorbere sved, så kroppen forbliver tør. Skal du lave vintersport eller andre fysisk krævende aktiviteter, kan det være en god idé at anvende noget svedtransporterende undertøj.

 

vinter_6Isolering

Derudover skal du have et kuldeisolerende lag. Det kan opbygges af naturstoffer som uld, eller af kunststoffer, eksempelvis fleece. Begge produkter har deres fordele. En afgørende forskel er, at fleece klasker helt samme, hvis det bliver vådt – og mister al isoleringsevne. Uld, derimod, bevarer strukturen og varmer også, selvom det får en heftig regnbyge. De bedste uldtrøjer har et naturligt indhold af lanolin, der gør dem delvis vandskyende.

Vind- og vandtæt ydre

Yderst skal du have et vindtæt lag, og i vores omskiftelige vintervejr er det en fordel, hvis det også er vandtæt. Du kan vælge mellem et utal af kunstprodukter, som alle har det tilfælles, at de er lette og vandafvisende. De bedste af dem er også åndbare, hvilket vil sige at de lader fugt slippe ud gennem fibrene, men ikke ind. Hvis du vil finde et godt alternativ i naturmaterialer, så er oilskin et fint valg. Til familiens yngste er flyverdragten den klassiske løsning.

Hoved og hænder

På kolde og blæsende dage går en anseelig del af kroppens varmetab gennem hoved og hænder. Varme handsker eller vanter og en hue afhælper det problem. Har jakken eller flyverdragten en hætte, er det en rigtig god løsning. Den sender nemlig kropsvarmen op omkring ørene, inden gråspurvene får gavn af den. Vælg fingerbeklædning efter behov. Et par store luffer er dejligt varme, men helt ubrugelige, hvis du skal betjene et kamera eller et fiskehjul.

Fodtøj

Da du på en normal vinterdag kan komme ud for alt fra klingende frost til tøsjap og regn, er det vanskeligt at vælge en type fodtøj, der dækker alle vinterens behov. Et par gode vandrestøvler klarer dog det meste. De er behagelige at gå i, langtidsholdbare, mere eller mindre vandtætte og åndbare. Nogle vandrestøvler har en vandtæt og åndbar membran indbygget, andre skal imprægneres for at være vandafvisende.I sjap og tø kan gummistøvler eller thermostøvler også være en mulighed, men de er ikke behagelige at have på i længere tid på grund af problemer med kulde, sved og kondens. På kortere ture er det dog ikke noget større problem.Uanset hvilket fodtøj du vælger, skal det være så rummeligt, at du har plads til et par tykke sokker.

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*