Kystfiskeri – børsteorme og sværmning

Kystfiskeri – børsteorme og sværmning

DSFGFG_5_ny-copyDet starter en nat i foråret. Vandtemperaturen er steget til 6-8 grader, og månefasen er rigtig. Fuldmånen skinner koldt og klart over kystens sandflader. Pludselig – næsten som på tælling vrider nogle sære slangeagtige væsener sig op af dyndet ved muslingebankerne.

Nogle kravler afsted på bunden, mens andre svømmer målbevidst op mod overfladen. Det er sværmetid for børsteormene. Natten igennem dingler de store orme rundt i overfladen i ekstatisk seksuel udfoldelse, men freden varer ikke ved. Gode nyheder spredes hurtigt. I løbet af få timer er kystens blanke jægere på pletten.

Børsteormen er et mystisk væsen, som tilhører de leddelte orme. De fleste kystfiskere har hørt om den, men langtfra alle har set den. Det skyldes, at ormene det meste af året fører en ret upåagtet tilværelse. Kun i en kort hektisk periode er de forsidestof på havørredens menukort. Forskerne har heller ikke ofret den helt store energi på børsteormen, måske fordi den rent økonomisk ikke har samme betydning som for eksempel sild eller blåmuslinger.

Den viden, vi har om dette byttedyr, er altså for en stor dels vedkommende baseret på iagttagelser gjort af tænksomme kystfiskere.

Børsteormens betydning for havørreden kan dårligt overvurderes. De udgør nemlig et massivt udbud af føde på et tidspunkt, hvor fisken har aller mest brug for det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*