Kystfiskeri – månemagi og børsteorme

Kystfiskeri – månemagi og børsteorme

fuldmaane-copyDer er tre faktorer, der har indflydelse på starttidspunktet for børsteormenes sværmning, nemlig dagslyslængden, temperaturen og månefasen.

Dagslyslængden

skal have nået en vis udstrækning. I praksis betyder det, at vi skal hen i marts-april måned, før vi kan forvente sværmning. Det er en indbygget sikkerhedsmekanisme, der skal garantere slægtens videre eksistens.

I en vindstille og solrig vinterperiode kan temperaturen nemlig godt stige så meget at børsteormen kunne lade sig snyde til at færdigudvikle kønsprodukter og svømmevifter. Produkterne af deres anstrengelser ville dog ikke have en chance for at overleve resten af vinteren. Dagslysfaktoren udelukker en sådan fejltagelse. Samme mekanisme kendes fra mange andre dyrearter.

Vandtemperaturen

der udløser sværmning, kan variere fra art til art. Vi har oplevet sværmning fra 6° og opad. Den nødvendige temperatur nås normalt først i de lukkede fjordområder, derefter i vigområderne på kysten og til sidst på den åbne kyst. Tidevandsrender, der afvander store vader, kan dog have den rette temperatur længe før alle andre kystpladser. Med lidt planlægning kan man derfor følge børsteormefesten over et par måneder. Havørreden skal i hvert tilfælde nok gøre det.

Månefasens

indvirkning er ikke helt så let at blive klog på. Dagslyslængde og vandtemperatur er helt sikker livsnødvendige for formeringens succes. Månefasen er derimod blot den faktor, der koordinerer eller ”trigger” sværmningen. Dyrene lever jo som eneboere i deres rør, og er afhængige af et signal for at kunne forlade bunden samtidigt. Fuldmåne synes gavnlig, om end ikke nødvendig. Nogle fiskere har oplevet sværmning ved nymåne, andre siger tredje dag efter fuldmåne. Måske er der en lille smule sort magi og overtro iblandet nogle observationer, og måske er der ikke altid tale om startsværmning.

Fakta er at månefasen påvirker børsteormene, hvilket i øvrigt gælder for de fleste levende væsener. Vi ved blot ikke præcist hvordan.

Måske skal vi igen til at studere de solunar- eller hugtabeller, som vi har moret os over i mange år.

Starttidspunktet for sværmningen er om natten, men derefter kan sværmningen foregå på alle tider af døgnet. Faktisk kan vandet være fyldt med børsteorme selv ved højlys dag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*