Jack Gartside og hans Soft Hackle Streamer

Jack Gartside og hans Soft Hackle Streamer

Marabou-fly0003Jack Gartside, et af mine absolutte forbilleder indenfor fluefiskeri og fluebinding, døde i december måned 2009. Dengang fik jeg ikke ristet en rune over ham her på Fly Zone, men nu er det tid at gøre det. Jack var en mester i materialevalg, og især i at anvende helt almindelige og velkendte materialer på nye måder.

Desuden var han fantastisk underholdende og uhøjtidelig. Både når han sad bag tastaturet og skrev fiskebøger eller artikler – og når han var ude ved fiskevandet eller til fluefiskershows. Se eksempelvis A.K. Bests udtalelse herunder.

Jack20GartsidePå et af billederne ses Jack Gartside på fisketur efter stripers fra hans elskede badegiraf Gerald. Det var ikke et fancy mediestunt, men ganske enkelt en helt almindelig dagligdags fisketur for Jack, der var lige så ukonventionel i sit valg af fluebindingsmaterialer som i valg af fartøjer.I går aftes sad jeg og bandt en håndfuld af hans helt fantastiske Soft Hackle Streamer. Det er en flue, der viser Jacks kreative genialitet – og som samtidig viser, at han havde et utroligt materialekendskab. Soft Hackle Streamer består af to til tre materialer ud over bindetråd og krog. Den er, som mange andre af verdens bedste fiskefluer, så simpel at det næsten gør ondt. Samtidig er det en af de mest misforståede fluer i verdenshistorien. Forstået på den måde, at den er rigtig let at binde – men de fleste gør det alligevel forkert. Soft Hackle Streamer har ingen krop, halen er et par flashfibre, og resten af fluen består af et kropshackle af maraboufjer og en front af mallard. Ofte udelader jeg mallard fjeren eller erstatter den med et stort hackle fra et saddelskind – en variation som Jack også selv brugte.

Der hvor det går galt for mange fluebindere, der forsøger sig med denne flue, er under udvælgelsen af maraboufjerene. Det skal være blood quill maraboufjer, som har fibre der er lodne i bunden men tynde og spey-agtige i toppen. Samtidig har de en meget tynd hacklestamme. Desuden skal alle fjer indbindes ved butt enden og ikke i spidsen. Hvis du er opmærksom på disse to ting, kan du på meget kort tid lave en helt stime perfekte streamers, som vil kunne fange enhver rovfisk på kloden.

Kendte fluer fra Jack Gartside: Gartside Bass Bug, Pheasant Hopper, Sparrow, Merlin, Wet Mouse Filter Fly og naturligvis Soft Hackle Streamer.

Citater fra kendte fluefiskere om Jack Gartside:

imagesCARFRAYCKenney Abrames: “A rare angler of substance.”
Judith Dunham: “Jack had talent for many things – fishing, tying flies, telling stories, dancing to any music the band played, exchanging ideas about any subject – and an unmatchable passion for life.”
A.K. Best: “One of the reasons I enjoyed working the Fly Fishing Shows was to spend some time between show gigs gassing with Jack. He always had some bit of humor to share. It helped all those listening be aware that fly fishing and fly tying is supposed to be fun.”
Gary Borger: “One of only a few who have ventured outside the ordinary…We first met many years ago at a campground just outside West Yellowstone. Jack had just taken a 25-inch brown on his Sparrow from the Madison, and when I saw the fly, I knew I was talking to a guy that understood big fish. “
Eric Leiser: “Exceptionally gifted.”
Gary LaFontaine: “Few can match him for creativity in pattern innovation.”
Bud Lily: “Jack’s flies are superb. He has a lot of integrity, a lot of principle and a lot of feeling for what the sport is.”
Robert Rifchin: “I’ve never seen anyone who has consistently produced better flies.”
Dick Talleur: “As creative an angler as he is a tyer, with a great instinct for coming up with things that work when nothing else seems to.”
Lefty Kreh: “His paint don’t dry.”

Marabou-fly0006 Marabou-fly0005

Herover ser du et par af mine Soft Hackle Streamers. Til venstre en variant uden fronthackle. Denne flue består kun af blood quill marabou og et par flashfibre. Til højre, en klassisk model med mallard fronthackle.

Tjek denne video hvor Joe Cornwall binder sin version af en Soft Hackle Streamer. Han undlader Mallard fjeren, men viser alle de kritiske steps fint.

Share
Etiket: , , , , , , , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*