Kashmir uld til Jydsk Chillimps

Kashmir uld til Jydsk Chillimps

Jydsk Chillimps-5I min jagt på autentiske materialer til nogle af de klassiske fluer, har jeg i de seneste par uger brugt lidt energi og en del knofedt, for at producere nogle prøver på den grønne uld, som Valdemar P. Haugaard plukkede fra sin falmede kasmirfrakke. Haugaard beskrev farven som vissengrøn med en svag blålig tone. Jeg tror, jeg har ramt den.

Jeg har naturligvis også fremskaffet den helt rigtige kvalitet af kashmir uld. Kashmir uld stammer fra halsen og bugen af kashmir-geden, som lever i Himalayabjergene. Hårene er syv gange tyndere end almindeligt uld. Det gør ulden finere og blødere – og giver en dubbingkrop en helt fantastisk gennemskinnelighed. Det gør også kashmir uld til det mest eksklusive og dyreste uldprodukt i verden.

Jydsk Chillimps-6Ophavsmanden bandt i øvrigt fluen i en del forskellige versioner. Til pænt brug bestod halen af røde fjerbaner fra ibis, kalkun eller gås – mens de fluer der var til dagligt brug ofte havde hale af postkasserøde hacklefibre.

Mogens Espersen var en stor fan af Jydsk Chillimps, og kaldte den: ”lige så dansk som bacon, saltet smør og mindretalsregeringer.” Han fortalte også at Haugaard insisterede på, at Jydsk blev stavet med d.

Hvis du også har lyst til at prøve at binde Jydsk Chillimps med det originale materiale – eller så tæt du kan komme, da Haugaards jakke var brugt op længe før hans død i 1986 – så har jeg det på hylderne i min webshop i løbet af få dage. Det bliver sikkert ikke billigt – men det er fantastisk at binde med, og giver nogle smukke fluer.

Jydsk Chillimps-1Jydsk Chillimps-2Jydsk Chillimps-3Jydsk Chillimps

Krog: # 4-6 (havørred) og 10-12 (bækørred)

Bindetråd: Sort

Hale: Et bundt postkasserøde fjerstråler fra hacklefjer

Krop: Vissengrøn kashmiruld, taperet, spundet i dubbingloop

Rib: Tynd oval eller embrossed guldtinsel

Palmerhackle: Mellembrun hane

Fronthackle: Mellembrun hane, lidt længere fjerstråler

Hoved: Sort

Share
Etiket: , , , , ,