Vulkan på biobrændsel

Vulkan på biobrændsel

kelly_31The Kelly Kettle er nærmest en institution på De britiske Øer, og virker også fint på vore breddegrader.

En væsentlig del af oplevelsen ved al friluftsliv er mad og drikke. I den kolde årstid er en varm portion suppe, kakao, kaffe eller the helt enkelt dagens højdepunkt. En god måde, at kalde jagt-, fiske- eller turkammeraterne til samling på, er at fyre op under et kogeblus, så den liflige duft breder sig. Der findes et utal af stormkøkkener og feltkogeblus. Nogle drives af sprit, gas eller andre komprimerede energikilder. En af de mest charmerende løsninger på problemet med at tilføre varmeenergi til vand er efter min mening the Kelly Kettle, som kører på biobrændsel af enhver art.

Kelly kedlen, som har fået kælenavnet vulkanen, på grund af det glødende indre og den rygende top, har været brugt overalt i Irland i de sidste 100 år. Originalt var den lavet i tin, men senere blev den lavet i det stærkere materiale kobber. Den blev populær på grund af de Irske gillies, lystfiskerguider, som yndede at servere en kop frisklavet the på flodbredden. Ikke noget med hengemt slam fra en thermokande, men den ægte vare. Thebrygning ved flodbredden blev et lille ritual i sig selv, og en vigtig del af fiskeoplevelsen.

Det gamle kedelmagerhåndværk var dog ved at uddø, og derfor satte Kelly familien, for omkring 100 år siden, gang i produktionen af the Kelly Kettle, som i den moderne udgave fremstilles i aluminium.

Senere er der kommet en mindre model til, 1 pint, som er mere handy i en ryksæk. Desuden er der blevet lavet tilbehør til den store kedel. Det består af en pande, en gryde, håndtag og grill som passer over kedlens base. Når tilbehøret ikke bruges, passer det inden i kedlen.

The Kelly Kettle kan bruges hvor som helst og selv i det værste vejr, idet ilden kun er i kedlens base. Den kan koge vand i løbet af 3-5 minutter, alt efter hvilken brændetype man bruger.

Kedlen er faktisk bare en dobbeltvægget skorsten, hvor vandet koges i kammeret uden om skorstenen. På grund af den store overflade som bliver opvarmet, koger vandet meget hurtigt.

Et ekstra plus er, at det nederste brændkammer sagtens kan bruges som et lille ildsted, når du har fjernet kedlen. Ilden kan ikke løbe ud, da bund og sider er af aluminium.

kelly_11Tænd op med en enkelt sprittablet eller lignende, og placer fintkløvet træ derover. Sørg for, at der kan komme ilt til forbrændingen ved at holde det lille lufthul fri. Fyld bunddelen op med brændbart materiale. Brug hvad omgivelserne kan byde på. Kedlen kører fint på småpinde, barkflis, gran- eller fyrekogler, tørt lyng, aviser eller tørt tang.
kelly_71Fyld vand i keglen og placer den oven på bunden. Nu kommer der ekstra gang i forbrændingen, og du kan fylde mere brænde på gennem hullet i toppen. Pas på ikke at brænde fingrene.
kelly_2Vulkanudbrud set fra oven. Der er fuld damp på kedlen. Bemærk at jeg har løsnet korkproppen. Ellers kan den suge sig fast og blive skudt ud sammen med damp og kogende vand, hvis kedlen koger over.
kelly_6Så er der varmt vand til alle. Hæld af kedlen ved at holde i håndtaget med den ene hånd og gribe kæden med den anden. Bryg selv the, kaffe, drikkeboullion, suppe eller kakao efter behag.
Share
Etiket:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*