Jigs – Tung i hovedet… er det en fordel?

Jigs – Tung i hovedet… er det en fordel?

3437-copy Tjaee nogen gange er det. Og nej… vi snakker ikke om en dagen derpå… altså efter at du har haft en lille kæp i øret. Det handler mere om at vælge det rette jighoved, når du står ved fiskevandet med en kæp i hånden;0) Du kan få jighoveder i mange forskellige udformninger, men det er nu heller ikke det jeg har fokus på her. Det drejer sig om at finde den rette størrelse (læs vægt) til en given jighale – uanset om det er en shad, curly tail, worm eller what ever

Der er rigtig mange faktorer der spiller ind, men tommelfingerreglen er naturligvis at små jighoveder matcher små jigkroppe og så videre. En meget grov rettesnor ser sådan ud:

2 grams hoved

Egner sig til de mindste jigkroppe. Curly tals, twin tails og shads på 2,5 til 5 centimeter. Desuden er de rigtigt gode til at binde maraboufjer, flashfibre m.m. på – og dermed lave nogle jigflue hybrider. Egner sig bedst til korte kast og UL-grej. Kan være rigtig effektive til ørred.

4 grams hoved

Passser fint til Curly tals, twin tails og shads på 5 til 7 centimeter.Kræver stadig forholdsvis let grej og er dermed mest egnet til aborre, ørred og lettere sandartfiskeri.

7 grams hoved

Curly tals, twin tails og shads på 5 til 10 centimeter. God allround størrelse i den lettere ende af skalaen.

10 grams hoved

Curly tails, twin tails og shads på 7 til 10 centimeter. Virkelig allround hoved, der også anvendes meget til vertical jigging.

14 grams hoved

Curly tals, twin tails og shads på 10 til 15 og større endnu. Især velegnet til store shads. Giver mulighed for lange kast og dtb affiskning med store jigkroppe.

21 grams hoved

Til de største jigs, som du normalt vil bruge i ferskvand. Især til shads fra 10 til 15 centimeter og op ad. Men hej… det er altså kun en tommelfingerregel. Der er nemlig mange situationer, som kan gøre det smart at lave om på reglerne.

Tung_i_hovedet_2_500

Strøm

Fisker du i strømmende vand, uanset om det er i vandløb eller i en tidevandsstrøm på kysten, så skal der mere vægt til, for at få din jig ned. I stærk strøm kan det være en fordel at kombinere en 7 centimeter shad med et 10 eller 14 grams hoved for at komme ned.

 

Tung_i_hovedet_3_500

Distance

Du er på kysten. Mørket er ved at falde på, og torskene er på vej ind. Du ved at de er vilde med den der røde twin tail krop på 10 centimeter, som de af uransagelige grunde forveksler med en krabbe. Men med det anbefalede 10 grams hoved kan du ikke kaste langt nok. Så smækker du da bare et tungere hoved på. Måske betyder det at du må fiske jiggen en anelse hurtigere for at forhindre den i at sætte sig i tangen, men nu kommer du derud hvor tingene sker.

Tung_i_hovedet_4_500

Hastighed

Modsat kan du stå i en situation hvor du har brug for at fiske langsomt. Du står ved søen en dag i marts. Fiskene er rigtig sløve på grund af de lave vandtemperatur, men de viser alligevel en smule interesse for din 10 centimeter lange grønne Killer shad. Der skal fiskes langsommere, hvis de skal hugge. Skift det obligatoriske 14 grams hoved ud med et 7 grams. Derved kan du få en ganske langsomt synkende shad, der kan fiskes meget langsomt og stadig vrikke forførende med numsen. Og kastelængden? No problemos. En 10 centimeter Killer krop vejer 14 gram + 7 gram hoved og du har en super slow killer med en kastevægt på 21 gram. Det er stadig nok til at du kan sende den ud til de halvsøvnige, men dejligt tunge forårsgedder.

Tung_i_hovedet_5_500

Dybde

En jig er jo primært egnet til at arbejde ved bunden. Takket være den opadvendte krogspids klarer den denne opgave bedre end de fleste agn. Men nogen gange er det jo ikke nødvendigvis ved bunden at fiskene jager. Er du på jigfiskeri og ser fisk jage højt i vandet, kan du da sagtens være med alligevel. Måske er det makreller ved kysten, måske aborrer i mågesjov eller toptunede sommergedder det drejer sig om. Rig en relativt stor jigkrop, eventuelt en twin tail eller en shad. Med et meget let jighoved. Kast ud og start indspinningen i samme øjeblik jiggen rammer vandet. Med en høj stangføring kan du få din twin tail til at plaske afsted i overfladen, som en frø på speed. Tror du det virker?

Eksperimenter selv videre

Systemet med løse hoveder og ditto kroppe giver dig uendeligt mange muligheder for at tilpasse din agn til en aktuel situation. Nogle gange er det de mest vanvittige kombinationer der virker. Det handler bare om at tænke kreativt – og om at have et bredt udvalg af jighoveder og jigkroppe.